Din krop i haven 

Når det kribler i de grønne fingre, og havearbejdet kalder, er det lige så vigtigt at tænke på sin krop, som det er på arbejdspladsen.

En dag i haven kan være mange gange hårdere for din krop end en time i dit styrketræningscenter, så hvis du bruger din krop med omtanke, kan havearbejde være en lige så god træning. Og sikkert lidt sjovere for de fleste.

Redskaber

Sørg for, at de redskaber, du bruger i din have, har den korrekte størrelse. Hvis dine redskaber er for små, eller ikke virker som de skal, påfører du din krop mere belastning end nødvendigt. Det kan give dig rygproblemer og større ømhed i musklerne dagen efter.

ihaven6

ihaven7

ihaven8

Løfteteknik

En hel dag med trillebøren kan være hård kost for ryggen, men hvis du bruger den rigtige teknik, kan det blive til en rigtig god træning af rygmusklerne, i stedet for et hold i ryggen.

Sørg for at vedligeholde svajet i din lænd og brug dine ben hver gang, du skal løfte noget tungt. Et tungt løft i haven er mindst lige så “farligt” som det tunge løft på din arbejdsplads, men det er nemt at glemme, når solen skinner.

Mange løft

Når urtehaven skal graves, eller kartoflerne skal hyppes, er det vigtigt, at du passer på din ryg. En spade fyldt med jord vejer sikkert ikke mere end 3-4 kg, men når du er færdig med at grave hele haven igennem, har du sikkert flyttet rigtig mange kilo.

Brug den samme løfteteknik, som når du løfter noget, der er end del tungere. Det vil give lidt mere træthed i dine ben, men den går hurtigere over end rygsmerter.

ihaven1

ihaven2

ihaven5

ihaven3

Lugearbejde

Når solen skinner, vælter planterne op ad jorden, også de uønskede planter. Ukrudt er en tikkende bombe for din ryg, da det ikke ser ud til at være særligt belastende at fjerne. “Hvor meget kan en mælkebøtte veje?”. En hel dag med lugearbejde i foroverbøjet stilling kan give smerter i selv den stærkeste ryg.

Brug evt. teknikken, som du ser på billederne til højre. Brug en pude eller noget andet blødt til dine knæ. Denne stilling er mindre belastende for din ryg og gør det muligt for din ryg at komme med i haven næste dag også.

Pauser

Ligemeget hvordan vi vender og drejer det, så vil der være en del tunge løft og lange perioder i haven, hvor din ryg er bøjet forover. Det kan være hårdt, især for diskusskiverne i lænden. Giv din ryg en pause mindst en gang i timen. Bøj ryggen bagover, så du kan kompensere for det øgede tryk, du har lavet i dine diskusskiver.

Brug øvelsen til venstre mindst én gang i timen, og lav ca. 10 bevægelser i et stille og roligt tempo. Lad være med at vente, til du har fået ondt i ryggen. Forebyggelse er sjovere og langt billigere end behandling.

Hyg dig i din have og brug de beskrevne regler, også i morgen!