Hvorfor er det vigtigt at lave genoptræning efter en operation?

Lige efter operationen (postoperativ træning).

Når du vågner efter operationen vil du helt sikkert være noget træt og måske er du ikke lige klar til at lave dybe benbøjninger på dit nyopererede knæ det første døgn. Det er dog meget vigtigt at du kommer i gang med bevægelse indenfor smertegrænsen så hurtigt som det er muligt.
24-48 timer efter operation skal du gerne være i gang med at lave små bevægelser.
Det kan godt være, at det kun er en meget lille bevægelse du kan lave, men det er bedre end bare, at ligge på sofaen, da led der ikke bliver bevæget hurtigt igen vil blive stive. Det vil også have positiv indflydelse på helingen, hvis du laver lette smertefrie bevægelser af dit led, da det vil øge tilgangen af næringsstoffer via øget blodcirkulation og fjerne affaldsstoffer omkring og især i leddet.

Der skal selvfølgelig tages hensyn til hvad det er for en operation du har fået lavet og om der er nogle restriktioner; Men det kan forsinke genoptræningen betydeligt, hvis den skal startes ud på led der ikke kan bevæges på grund af for lidt bevægelse lige efter operationen. I mange tilfælde vil du få at vide at du skal holde ro på skaden i 4-6 uger, men det er ikke smart at ligge helt stille i den periode. Min erfaring er, at langt de fleste kan starte deres genoptræning allerede 48 timer efter operation – sikkert kun med meget små bevægelser, men selv det vil forkorte genoptræningstiden betydeligt.

Færdig med genoptræningen.

Når du har trænet stabilt i 4-8 uger skulle du gerne være godt på vej tilbage til fuld funktion og være i gang med arbejde og dagligdags aktiviteter. Din genoptræning er dog ikke færdig – du er bare kommet godt i gang. Fuld genoptræning vil typisk tage 6-9 måneder og skal vedligeholdes derefter. Det vil jo være ærgerligt at skulle på operationsbordet igen efter 12 mdr. fordi skaden ikke er stabilt genoptrænet. Din fysioterapeut kan hjælpe dig med at teste skadens heling og stabilitet under din genoptræning og fortælle dig om du er klar til at piske ud på for eksempel håndboldbanen med din nye skulder. Træning kan foregå i vores fitness center eller derhjemme…. det er ikke så vigtigt hvor det er, bare det bliver gjort.