Hvorfor lave genoptræning allerede før din operation?

Træning før operationen (preoperativ træning).

Når du skal opereres for en dårlig skulder, et sprunget korsbånd, en ødelagt menisk eller lignende kan du se frem til en rum tid efter overstået operation med genoptræning, for at genvinde den tabte funktion.
Efter operationen er du meget svag i musklerne omkring det skadede led, og det kan godt tage lang tid at genoptræne dem. Hvor lang tid afhænger af, hvor meget styrke og bevægelighed, du har mistet i perioden op til operationen. Langt de fleste har gået i lang tid før det bliver bestemt, at der skal en operation til, for at udbedre skaden (idet man ved, at 3 uger uden bevægelse omkring et led vil mindske din styrke med 50-75 %). I al den tid, du har gået og passet på din skade før operationen, er du stille og roligt blevet svagere. Hvis du er rigtig uheldig, er der 2-3 måneders ventetid på din operation, og måske har du gået med skaden i 2-3 måneder, før du bliver henvist til operation.

De 6 måneder kan du bruge på at træne muskler og funktion omkring det skadede led. Dermed starter du din genoptræning på et meget højere niveau efter operationen og afkorter dermed genoptræningstiden til fuld funktion. Det er også betydeligt sjovere at træne efter operationen, hvis man ikke føler, at ens muskler, omkring f.eks. knæet, har samme styrke som overkogt pasta.

Din træning før operation skal planlægges. Det er ikke det samme som at tage løbeskoene på og løbe en tur, fordi du synes, du er begyndt at puste for meget op ad trappen. Du vil skulle træne med en vis mængde smerte. Hvor meget smerte, der er tilladt under træningen, kan godt være svært at vurdere selv. Det er vigtigt, at træningsprogrammet og ”hvor meget smerte, du må føle” vurderes i forhold til netop din skade. Du skal have nogle regler at gå efter, så du ikke forværrer din skade mere end du hjælper den. Tag fat i din lokale fysioterapeut og få lavet et program med gode regler, som du kan træne efter inden din operation.

Så ring og bestil en tid til træning i vores fitnesscenter, så vi kan hjælpe dig med at komme fornuftigt igang med din genoptræning før din operation.