Specialbehandling af skoliose

Schroth Best Practice

I Fys & Sund, Randers, arbejder vi efter Schroth Best Practice-metoden. Fysioterapeut, Cert. MDT. Camilla Hou Pedersen har været på efteruddannelse og er Schroth Best Practice-certificeret fysioterapeut. Metoden er specielt udviklet til behandling af patienter med skoliose (scoliose).

Formålet med træningen:

  • Smertelindring
  • Standse forværring af kurverne
  • Øge lungekapaciteten
  • Holdningskorrektion/øge kropsbevidsthed
  • Bedre bevægelighed og generel tilstand

 Hvem har gavn af Schroth Best Practice-træningen:

  • Personer i alle aldre med skoliose
  • Unge i/ og efter korsetbehandling
  • Personer med korrigerende operation
  • Personer med ryg/bækkensmerter

Ingen skolioser er ens og derfor skræddersys træningstilbuddet til den enkelte. Gennem individuelle konsultationer i Fys & Sund, kortlægges ryggens kurver og kroppens kompensationer, hvorefter der lægges en plan for træningsforløbet, der består af Schroth Best Practice-øvelser med individuelle tilpasninger, holdtræning og hjemmeøvelser. En anden vigtig del af træningen er ergonomiske ændringer i hverdagen. Dette vil derfor være noget af det første, der gennemgås og tilrettes. På den måde bliver korrektionerne brugt over længere tid i løbet af dagen og dermed kan den specifikke træning udgøre en mindre del af hverdagen.

Vi arbejder med korrektioner af rygsøjlens kurver og rotationer i tre dimensioner ud fra Schroth Best Practice-metoden, som er baseret på den originale Schroth-metode med god evidens. I korrektionstræningen benyttes kiler, der har til formål at korrigere den enkelte kurve mod neutral stilling. Derved skabes bedre mulighed for at træne den nødvendige muskulatur.

Vigtigt omkring børn i vækst

Børn med en kurve på 20 grader, eller mere, skal man være meget opmærksomme på, når de går i vækst. I væksten kan kurven udvikle sig meget hurtigt, og det er set, at kurven øges med omkring 20-30 grader på meget få uger. Det er vigtigt at få vurderet af læger og Schroth Best Practice-certificerede fysioterapeuter, om der skal bruges et speciallavet korset under væksten, for at standse udviklingen. Det er på dette tidspunkt også vigtigt, at den unge er instrueret i hverdagskorrektioner og får specifikke øvelser, som skal laves dagligt.

Der afsættes 55 min. til den første undersøgelse, og der vil derfor være et tillæg på 450,- ud over almindeligt fysioterapeuthonorar den første gang.
Efterfølgende behandlinger er efter almindelige takster for fysioterapi.